Csalódtál már nyomtatott fotóidban maximalista fotósként? Tudd meg mi volt az oka!

Tudom milyen rossz érzés az amikor végre kézbe veszed a várva várt képrendelésedet, és azt látod, hogy elrontották a fotódat! Ismerős ez neked is?

Nézd meg, mi okozza a 3 leggyakoribb nyomtatási hibát, és azok egyszerű megoldását, hogy többet ne érjen csalódás!

Olvasási idő: 4 perc

Tartalom

Túl sötét a nyomtatás

A leggyakrabban előforduló hiba az, hogy nincsenek meg a finom részletezettségű világosabból a sötétebb részletekbe tartó átmenetek, egyszerűen bebuknak a sötétebb részek, hiába dolgoztad ki precízen. Ezek a részek kisebb nagyobb fekete foltok formájában lesznek láthatóak. Ismerős?

Ez a hiba!

Ilyen estben az a legvalószínűbb, hogy túl világos a monitorod, tehát a valós fotó sötétebb mint amit te látsz. Legyen gyanús, ha ránézel a hisztogramra és azt látod, hogy az általad “fényesnek” vélt fotóid alulexponáltak.. 

 

Így kerüld el!

Monitor fényerő beállítás – kalibráció

Sajnos nem az a megoldás, hogy 3 kijelzőn is megnézed (monitor, tablet, telefon) és eszerint állítod be!  🙂 Ez a fajta hiba a monitorod kalibrálásával nagymértékben kiküszöbölhető, ugyanis ekkor az optimális fényerőt is pontosan beállítjuk, így az is jó lesz!

Ha a monitorodat rendszeresen kalibráltatod, és nem állítod el fényerőt közben, akkor valószínűleg a nyomtatásnál vétettek valamilyen hibát!

Nyomtatásnak megfelelő korrekció 

Ha a fotódat simán csak kinyomtatnám neked, akkor valószínűleg  több helyen is bebukna, nem lenne szép. Éppen ezért, célszerű nyomtatás előtt több szempontont figyelembe véve beállítani a fényeket, árnyékokat azért, hogy külön élményt adjanak a sötét és világos részek részletezettségei.

Azért szeretek a hozzám visszatérő fotósokkal dolgozni, mert miután megismerem valaki stílusát (max. 2. rendelés után), olyan végeredményt tudok neki átadni, amire mindig is vágyott!

Megoldás

  • Kalibráltasd a monitorodat!
  • Bízd szakemberre a fotóid életre keltését!

Borzasztó színek

Alapvetően nagyon sok helyen szenvedhet csorbát a fotóink színe a fotózás pillanatától kezdve, egészen a nyomtatott kép kézbevételéig. Könnyen kaphatsz olyan nyomtatást, amivel nem leszel megelégedve, mert nagyon messze van attól, mint amit te a monitoron láttál.

Tipikus színhibák: semmitmondóan fakó, vagy  túlszaturált színek, rossz bőr szín stb…

Két fő forrása lehet a hibának

  1. monitorod által megjelenített színek helytelensége
  2. rossz színterek használata

Így kerüld el!

Monitor színkalibráció

A monitorod mindig legyen kalibrálva és időközönként újra kalibrálva, mert enélkül biztos nem a jó színeket látod ha nem valami mást! 

Itt jön be a képbe a megfelelő “retus monitor”, ami biztosan meg tudja jeleníteni azt a színteret és színeket amiért dolgozol! Ezek hiányában a valós végeredmény kiszámíthatatlan!

 

Színprofil beágyazás

A kész fotóknál szükséges beágyaznod a munkatered színprofilját, amennyiben ezt nem teszed meg, könnyen előfordulhat, hogy más színtérben kerül feldolgozásra nyomtatáskor. Az ilyenkor létrejövő szín konverziók elég nagy színeltérést okoznak! 

 

Professzionális nyomtatás

Egy átlagos helyen dekorációs célú nyomtatókkal dolgoznak, amik színtere általában CMYK és felbontásuk is jóval alacsonyabb mint a magas nyomtatási minőséget képviselő Fine Art fotónyomtatók, amik Adobe RGB színtérben dolgoznak. Például a mi Canon nyomtatónk 11 színű tintából készíti el ugyanazt a fotót, amíg a dekor célúak 4-6. Neked melyik tetszik jobban?

Ezek a nyomatok azok, amik valóban színhűek, és visszaadják azokat a telt színeket és mély feketéket amire igazán vágytál.

“Még a férjem is észrevette a különbséget!”

 

Megoldás

  • Kalibráltasd a monitorodat rendszeresen!
  • Válassz valóban prémium digitális képműhelyt!

Rossz felbontású a nyomtatás

Jelen esetben arra gondolok amikor, egy monitoron jól kinéző fotó nyomtatás után életlen, homályos lesz, hiába lőtted meg tűélesre a legjobb gép és obi párosítással.

Így kerüld el!

Megfelelő képméret

Ez egy viszonylag egyszerű téma. Ha egy min 20 mpx-es géppel készítetted a fotót, nincs megvágva, valamint eredeti méretben 300 dpi felbontásban exportáltad akkor, ilyen problémába valószínűleg nem fogsz belefutni.

Ellenkező esetben ellenőrizd le Photoshoban a kész kép méretét. Amit ott látsz méretet, az az a méret aminél, a legjobb minőségű képet kapod. Ennél nagyobb méretben is el lehet készíteni, aminek a mértéke függ attól, hogy milyen felületű vászonra vagy fotóra akarod kinyomtatni.

Inkább kérdezz rá, hogy mi az a maximális méret amibe ki lehet nyomtatni. Többször szoktam javasolni kisebb részletek kinyomtatását, hogy el tudd dönteni saját magad a megfelelőséget.

Megoldás

 • Ellenőrizd le cm-ben a képméretet PS-ben 300 DPI-felbontás mellett!
 • Kérdezz rá, vagy kérj próbanyomatot!

Összegzés

A fotód kinyomtatva (vászonképre, Fotóblokkra, fotópapírra)  lehet borzasztó és olyan is amire mindig is vágytál.

A fenti példáknál jól látszik, hogy a profi végeredményért mindketten felelősek vagyunk, mégis a nyomtatás a legmeghatározóbb elem, mert ez van sor végén. Ha valami hibát észre veszek a fotón, nem nyomtatom ki, hanem jelzem és javaslatokat is szoktam adni a fotósnak a javítást illetően. Nyomtatás előtt számtalan korrekciót lehet csinálni egy fotón, hogy meglegyen a wow élményed amikor ránézel, de elengedhetetlen a jó képanyag is hozzá. 

A legfontosabb az, hogy olyan digitális képműhelyt válassz a fotóid életre keltéséhez, ahol valóban foglalkoznak veled, a fotóiddal és a technikai háttér is adott hozzá. Ahol a mennyiség számít mintsem a profizmus, a végeredmény nem lesz jó, bármit is csinálsz. 

Jómagam is sokat csalódtam, ezért egyesével nézek át minden fotót, és 3 szempontot figyelembe véve finom hangolom ezeket, hogy a maximumot tudjam kihozni belőlük. Így lesz egy kép annyira magával ragadó, amire bárhol, bárki előtt büszke leszel. Ezt garantálom! 

Oktatóanyag a cikkhez

Készítettem egy rövid videót, amiben végig vezetlek,


hogyan készítsd elő nyomtatásra a fotódat! 

Tartalom

 • Színprofil beágyazás Photoshopban és Lightroomban
 • Képméret meghatározás, beállítás Photoshopban
 • Titkos beállítás amit még biztos nem hallottál! 

 Nézd meg és hasznosítsd!

Rólam rész

Share This Post
More To Explore
valentin nap sziv vaszonkep

Valentin napi ajándékötletek

Mit adjak Valentin napon? Mit adjak a páromnak, ha az idén nem valami átlagos ajándékkal szeretném meglepni? Lehetsz nő, vagy férfi is, az igazán jó

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch